Zdrowie i szczęście

niedziela, 23 czerwca 2013

Kruche ciasto z czekoladą i kremem kokosowo-malinowym

Kruche ciasto z czekoladą i kremem kokosowo-malinowym

Składniki na kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 100 g masła kokosowego BIO
  • 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Składniki na czekoladę:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
  • 4 łyżki kakao
Składniki na krem:
  • 1 puszka mleka kokosowego BIO
  • 4 łyżeczki agar agar
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 200 g malin
  • pół szklanki wiórek kokosowych 
 Pozostałe składniki do udekorowania:
  • wiórki kokosowe
  • kakao
  • migdały, orzechy
  • suszona czarna porzeczka

Kruchy spód:

Masło kokosowe rozgrzałam aby uzyskało płynną konsystencję. Siemienie lniane zalałam niewielką ilością wrzątku aby uzyskać tzw. gluta:) Dodałam mąki i olej.
Składniki wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C.
Ciasto piekłam ok. 25 min.

Czekolada:

Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam na wolnym ogniu, ok. 15 min., co jakiś czas mieszając.
Ugotowane daktyle zmiksowałam blenderem, dodałam kakao. Wszystko razem wymieszałam.
Czekoladę wylałam na spód ciasta.

Krem:

Do mleka kokosowego dodałam agar agar i gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 min. Dodałam wiórki kokosowe, maliny i syrop z agawy. Wszystko wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia, a następnie włożyłam do lodówki na ok. 40 min.


Najpierw zrobiłam kruchy spód, w międzyczasie przygotowałam czekoladę. Po ostudzeniu wyłożyłam czekoladę na spód i włożyłam do lodówki. Następnie upiekłam kolejne kruche ciasto i wyłożyłam je na czekoladę. W międzyczasie przygotowałam krem, który po ostudzeniu wyłożyłam na kruche ciasto. Do udekorowania użyłam: wiórki kokosowe, kakao, migdały, orzechy oraz suszoną czarną porzeczkę.







2 komentarze:

  1. super,że ta strona istnieje! Rozpoczęłam przymusowo dietę bezglutenowo-bezmleczną i zastanawiałam się, co ja będę jeść! A tu tyle pomysłów, że pewnie zacznę gotować i eksperymentować więcej niż przedtem :) a ten torcik zrobię sobie na urodziny w październiku:) dziękuję za przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie i bardzo dziekuje:) jest mi bardzo miło, że mogę pomóc z przepisami. Wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących urodzin:)

      Usuń