Zdrowie i szczęście

sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto z jabłkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek

Szybkie i łatwe ciasto z jabłkami

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • 4 małe jabłka
Mąkę wsypałam do miski, dodałam proszek oraz sodę. Następnie dodałam olej, mleko i miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleka, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąkę.
Jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki. Przygotowane jabłka dodałam do ciasta, wymieszałam za pomocą łyżki i całość przelałam do keksówki silikonowej. 
Ciasto wstawiłam do rozgrzanego piekarnika 180 ºC na 50 min. 

W międzyczasie należy sprawdzać za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone czy surowe. Czas wypiekania zależy nawet od rodzaju piekarnika. 





0 komentarze:

Prześlij komentarz