Zdrowie i szczęście

piątek, 21 czerwca 2013

Muffinki z truskawkami, bezglutenowe, wegańskie

Muffinki z truskawkami


Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jabłko 
  • truskawki (kilka sztuk)
  • 10 suszonych daktyli
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml. oliwy z oliwek
  • 3 łyżki kakao
  • 3 kostki ciemnej czekolady deserowej BIO
  • wiórki kokosowe
  • syrop z agawy
Daktyle zalałam gorącą wodą i odstawiłam na kilka minut, a następnie zmiksowałam. W tym czasie zmiksowałam również banany. Starłam jabłko. Połączyłam daktyle, banany i jabłko.
Siemienie lniane zalałam mała ilością wody, tak by zrobić tzw. gluta:)
Osobno wymieszałam suche składniki (mąki i proszek do pieczenia) oraz mokre składniki (zmiksowane daktyle z bananem, starte jabłko oraz truskawki, mleko, oliwę, siemienie, syrop z agawy) .
Następnie połączyłam i przełożyłam ciasto do foremek. Do połowy ciasta dodałam kakao oraz pokruszoną czekoladę. Do części dodałam wiórki kokosowe.
Piekłam ok 30 min. 180°C
Muffinki nie będą puszyste z powodu dużej ilości owoców. Będą za to słodkie:)

0 komentarze:

Publikowanie komentarza