Serniko makowiec
Składniki na część jaglaną:
Składniki na część jaglaną:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kawałek skórki z pomarańczy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- agawa (może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska)
Składniki na część makową:
- 400 g maku
- 10 daktyli bez pestek
- agawa
Składniki na polewę czekoladową:
- 10 daktyli bez pestek
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 łyżka masła kokosowego
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska
Część jaglana
Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C.
Część makowa
Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę i dokładnie wymieszałam.
Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C.
Polewa
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko.
Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz