Zdrowie i szczęście

czwartek, 19 kwietnia 2018

Serniko makowiec. Wegański jagielniczek, wersja 2

Serniko makowiec

Składniki na część jaglaną:
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kawałek skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • agawa (może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska)
Składniki na część makową:
  • 400 g maku
  • 10 daktyli bez pestek
  • agawa
Składniki na polewę czekoladową:
  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska

Część jaglana
Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C.

Część makowa
Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę i dokładnie wymieszałam.
Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C.

Polewa
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko.
Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:)
Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu do lodówki ale nie zawsze się to udaje ;) ;) ;)










0 komentarze:

Prześlij komentarz