Zdrowie i szczęście

niedziela, 1 grudnia 2013

Kruche ciasteczka kokosowe bez glutenu, bez laktozy, bez jajek i bez cukru

Kruche ciasteczka

Składniki:
  • 10 łyżek zmielonych wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki agawy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 100 g masła kokosowego
Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka w różnych kształtach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C. Ciasteczka przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika.
Ciasteczka wypiekałam ok 10 minut, do momentu, aż się zarumienią.






10 komentarzy:

  1. Świetne te ciasteczka i jaki zdrowy ten Twój blog :) dodaję do obserwowanych i będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na Świąteczne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Karolinko, mam nadzieję, że niebawem będziesz mogła spróbować ciasteczek:)

      Usuń
  3. Czym można zastąpić agawę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast masła kokosowego może być olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń