Składniki na kruchy spód:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki gryczanej
- 100 g masła kokosowego BIO
- 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 200 g daktyli bez pestek
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
- 4 łyżki kakao
- 1 puszka mleka kokosowego BIO
- 4 łyżeczki agar agar
- 2 łyżki syropu z agawy
- 200 g malin
- pół szklanki wiórek kokosowych
- wiórki kokosowe
- kakao
- migdały, orzechy
- suszona czarna porzeczka
Kruchy spód:
Masło kokosowe rozgrzałam aby uzyskało płynną konsystencję. Siemienie lniane zalałam niewielką ilością wrzątku aby uzyskać tzw. gluta:) Dodałam mąki i olej.
Składniki wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C.
Ciasto piekłam ok. 25 min.
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam na wolnym ogniu, ok. 15 min., co jakiś czas mieszając.
Ugotowane daktyle zmiksowałam blenderem, dodałam kakao. Wszystko razem wymieszałam.
Czekoladę wylałam na spód ciasta.
Krem:
Do mleka kokosowego dodałam agar agar i gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 min. Dodałam wiórki kokosowe, maliny i syrop z agawy. Wszystko wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia, a następnie włożyłam do lodówki na ok. 40 min.
Najpierw zrobiłam kruchy spód, w międzyczasie przygotowałam czekoladę. Po ostudzeniu wyłożyłam czekoladę na spód i włożyłam do lodówki. Następnie upiekłam kolejne kruche ciasto i wyłożyłam je na czekoladę. W międzyczasie przygotowałam krem, który po ostudzeniu wyłożyłam na kruche ciasto. Do udekorowania użyłam: wiórki kokosowe, kakao, migdały, orzechy oraz suszoną czarną porzeczkę.
super,że ta strona istnieje! Rozpoczęłam przymusowo dietę bezglutenowo-bezmleczną i zastanawiałam się, co ja będę jeść! A tu tyle pomysłów, że pewnie zacznę gotować i eksperymentować więcej niż przedtem :) a ten torcik zrobię sobie na urodziny w październiku:) dziękuję za przepisy!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie i bardzo dziekuje:) jest mi bardzo miło, że mogę pomóc z przepisami. Wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących urodzin:)
Usuń