Zdrowie i szczęście

niedziela, 24 sierpnia 2014

Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym. Bez glutenu

Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g wieprzowiny
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej słonecznikowy
  • ocet jabłkowy
Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą i czosnkiem aby przeszło smakiem.
Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyłam i również pokroiłam w plasterki.
Pomidory z puszki przelałam do garnka, dodałam 3 łyżki octu jabłkowego oraz majeranek, następnie dobrze wymieszałam i gotowałam ok 5 min, tak by powstał sos.
I rozpoczęłam warstwowe układanie:) Do naczynia żaroodpornego wlałam niewielką ilość oleju, tak by zakrył dno. Na samo dno poszły ziemniaki, następnie cukinia, jedna część mięsa, bakłażan i połowa sosu pomidorowego. Wszystkie te warstwy powtórzyłam z pomocą małych rączek mojego synka:) 
Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika na 1 h i 10 min, temp 190 °C. Warto co jakiś czas sprawdzić czy warzywa się nie przypalają. Najwięcej czasu potrzebują ziemniaki. U nas wszystkie składniki były miękkie:) Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, warto każdą warstwę osobno doprawić.



0 komentarze:

Publikowanie komentarza