Składniki:
- 5 kurzych skrzydełek
- 300 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka w korzeniu
- kawałek pora
- 8 ziemniaków
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- koperek
- natka pietruszki
- liść laurowy
- majeranek
- lubczyk
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju lnianego
Do garnka włożyłam kurze skrzydełka, zagotowałam i odlałam wodę. Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę. Do garnka z mięsem nalałam świeżej wody i dodałam pokrojone ziemniaki, marchewkę, por oraz pietruszkę w korzeniu.
Cebulkę i pieczarki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.
Do zupy dodałam przyprawy, zioła, olej lniany oraz ocet jabłkowy. Kiedy mięsko i warzywa były miękkie, dodałam pieczarki z cebulką. Wszystkie składniki gotowałam jeszcze 10 min.
Bardzo lubię tą zupkę i często gotuję zwłaszcza jak zrobi się chłodniej :)
OdpowiedzUsuńtak, zdecydowanie rozgrzewa w chłodniejsze dni:):):)
Usuń