Zdrowie i szczęście

sobota, 16 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
  • 1 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 daktyli bez pestek
  • miód/agawa
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • śliwki ( ilość w zależności od wielkości, tak by pokryły całe ciasto, ja dałam ok 10 na blachę 24 cm)
Śliwki i daktyle przełożyłam do garnka, zalałam mlekiem ryżowym i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 min.
Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia i wymieszałam za pomocą łyżki.
W międzyczasie umyłam śliwki i przygotowałam połówki.
Podgotowane śliwki i daktyle zblendowałam na gładką masę.
Do miski z mąkami dodałam zblendowane śliwki z daktylami, olej i wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Jeśli natomiast ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. 
Tortownicę, 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temp 180 °C.
Przygotowane ciasto przełożyłam do tortownicy, na wierzchu ułożyłam śliwki, posypałam wiórkami kokosowymi i delikatnie polałam agawą, (polecam również miód).
Ciasto wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 °C. (ciasto wypiekamy do suchego patyczka).







2 komentarze:

  1. Jaka szkoda,że znowu wszytsko dla dzieci, niestety jestem dorosłym więc nie mam czego tu szukać,osesja na pukcie dzieci i pomijania drosłych to juz choroba, dorosli tez maja alergie i to czesto dużo gorsze i dłużej trwające

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj anonimowy.... absolutnie nie pomijam dorosłych. Dieta jest przeznaczona zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Moje dzieci nie są dla mnie chorobą, a inspiracja!!!

      Usuń