Zdrowie i szczęście

niedziela, 29 czerwca 2014

Muffinki z owocami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. Mąka ryżowa oraz jaglana.

Muffinki z owocami

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
  • syrop z agawy
  • owoce: maliny, borówki, agrest, czerwona pożeczka
Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka.
Do foremek nałożyłam ciasto, dodałam do środka owoce. Każdy z domowników miał inne preferencje, więc dzisiaj do wyboru zrobiłam muffinki z : borówkami, malinami oraz moją własną konfiturą agrestowo - pożeczkową:) Na owoce nałożyłam ciasto, tak by przykryło owoce.
Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C.
Piekłam ok 35 min.





4 komentarze:

  1. ile syropu potrzebujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm to zależy od upodobań smakowych:) my dajemy ok 50 ml. Te muffinki są już z owocami, które dodają słodkiego smaku. Agawę można również zastąpić miodem, ksylitolem, stewią

      Usuń
  2. Ile tego syropu z agawy dodać?Mogę zastąpić syrop z agawy melasą w płynie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja daję ok 50 ml syropu z agawy, melasa jak najbardziej tak

    OdpowiedzUsuń