Zdrowie i szczęście

wtorek, 24 czerwca 2014

Dorsz w pomidorach

Dorsz w pomidorach

Składniki:
  • 3 filety z dorsza
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kapary (1 łyżeczka)
  • 2 puszki pomidorów w puszce
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
Filety z dorsza posypałam solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie odstawiłam do lodówki. 
Sos: Cebulkę i czosnek pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.
Do rondelka przełożyłam pomidory, dodałam podsmażoną cebulkę z czosnkiem, kapary, przyprawy i zioła. Pietruszkę pokroiłam na drobno i dodałam do sosu. 
Sos dusiłam na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Do naczynia żaroodpornego przełożyłam przygotowanego wcześniej dorsza i zalałam sosem pomidorowym. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 170 ºC.

Dorsza w pomidorach polecam do ryżu, ziemniaków lub do pieczywa.






0 komentarze:

Publikowanie komentarza