Składniki:
- 3 filety z dorsza
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- kapary (1 łyżeczka)
- 2 puszki pomidorów w puszce
- oliwa
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
Filety z dorsza posypałam solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie odstawiłam do lodówki.
Sos: Cebulkę i czosnek pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.
Do rondelka przełożyłam pomidory, dodałam podsmażoną cebulkę z czosnkiem, kapary, przyprawy i zioła. Pietruszkę pokroiłam na drobno i dodałam do sosu.
Sos dusiłam na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Do naczynia żaroodpornego przełożyłam przygotowanego wcześniej dorsza i zalałam sosem pomidorowym. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 170 ºC.
Dorsza w pomidorach polecam do ryżu, ziemniaków lub do pieczywa.
0 komentarze:
Prześlij komentarz