Zdrowie i szczęście

sobota, 7 czerwca 2014

Kruche ciasto z kremem i owocami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek i bez cukru

Tarta z kremem i owocami

Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 150 g masła kokosowego BIO
  • miód
Składniki na krem:
  • śmietana ryżowa, deserowa
  • pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część)
  • miód
  • 3 listki żelatyny
Owoce:
  • borówki
  • maliny
  • winogron
Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20 min, temp. 180°C.
Następnie do miski przelałam śmietanę ryżową, dodałam mleko kokosowe oraz miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Listki żelatyny rozpuściłam w niewielkiej ilości wody, żelatynę gotowałam na najmniejszym ogniu przez ok 20 min, ciągle mieszając. Rozpuszczoną żelatynę dodałam do kremu i całość ponownie wymieszałam. Następnie krem wstawiłam do lodówki aby stężał. Po kilku minutach krem wyłożyłam na ciasto.
Owoce umyłam, pokroiłam i wyłożyłam na krem. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki.

ps. Ciasto wyszło przepyszne. Pierwszego dnia kruche ciasto wyszło niestety troszkę za twarde:) Następnego dnia ciasto zmiękło:) Warto wstawić przed podaniem na całą noc do lodówki










2 komentarze: