Tarta z kremem i owocami
Składniki na kruche ciasto:
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 150 g masła kokosowego BIO
- miód
Składniki na krem:
- śmietana ryżowa, deserowa
- pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część)
- miód
- 3 listki żelatyny
Owoce:
- borówki
- maliny
- winogron
Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20 min, temp. 180°C.
Następnie do miski przelałam śmietanę ryżową, dodałam mleko kokosowe oraz miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Listki żelatyny rozpuściłam w niewielkiej ilości wody, żelatynę gotowałam na najmniejszym ogniu przez ok 20 min, ciągle mieszając. Rozpuszczoną żelatynę dodałam do kremu i całość ponownie wymieszałam. Następnie krem wstawiłam do lodówki aby stężał. Po kilku minutach krem wyłożyłam na ciasto.
Owoce umyłam, pokroiłam i wyłożyłam na krem. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki.
ps. Ciasto wyszło przepyszne. Pierwszego dnia kruche ciasto wyszło niestety troszkę za twarde:) Następnego dnia ciasto zmiękło:) Warto wstawić przed podaniem na całą noc do lodówki
Następnie do miski przelałam śmietanę ryżową, dodałam mleko kokosowe oraz miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Listki żelatyny rozpuściłam w niewielkiej ilości wody, żelatynę gotowałam na najmniejszym ogniu przez ok 20 min, ciągle mieszając. Rozpuszczoną żelatynę dodałam do kremu i całość ponownie wymieszałam. Następnie krem wstawiłam do lodówki aby stężał. Po kilku minutach krem wyłożyłam na ciasto.
Owoce umyłam, pokroiłam i wyłożyłam na krem. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki.
ps. Ciasto wyszło przepyszne. Pierwszego dnia kruche ciasto wyszło niestety troszkę za twarde:) Następnego dnia ciasto zmiękło:) Warto wstawić przed podaniem na całą noc do lodówki
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń