Zdrowie i szczęście

środa, 11 czerwca 2014

Ciecierzyca z brokułami i kukurydzą w sosie pomidorowym. Danie wegańskie

Ciecierzyca z brokułami i kukurydzą w sosie pomidorowym

Składniki:
  • ciecierzyca, 1 szklanka
  • brokuły
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kukurydza z puszki
  • sos pomidorowy, ok 250 ml
  • ocet jabłkowy, 2-3 łyżki
  • oliwa, 2-3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Ciecierzyce moczyłam przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie odcedziłam, zalałam wodą i ugotowałam do miękkości. Gotowałam ok godziny.
Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Brokuły umyłam i podzieliłam na różyczki, dodałam do cebuli z czosnkiem, zalałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem ok 25 min. 
Dodałam przyprawy, zioła, sos pomidorowy, ocet jabłkowy i ugotowaną cieciorkę, przykryłam i wszystkie składniki dusiłam jeszcze ok 15 min.


0 komentarze:

Publikowanie komentarza