Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Ciasto kakaowe z rabarbarem, bez glutenu i bez laktozy

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia BIO
  • 1 łyżeczka sody BIO
  • pół puszki mleka kokosowego BIO
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 4 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • agawa/stevia/ miód do posłodzenia

Wszystkie mąki zmieszałam, dodałam do nich proszek do pieczenia, sodę oraz kakao (suche składniki). W osobnej misce rozbiłam jajko, dodałam olej, mleko kokosowe i mleko ryżowe (mokre składniki).  Połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami i dosłodziłam agawą oraz miodem.
Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC i w międzyczasie obrałam i pokroiłam rabarbar na kawałki ok. 2 cm..
Rabarbar wymieszałam z agawą i miodem.
Wylałam masę na ciasto do tortownicy. Włożyłam do piekarnika na 15 min. Następnie wyjęłam masę z piekarnika i nałożyłam na nią odpowiednio przygotowany rabarbar.
Całość włożyłam ponownie do piekarnika na ok 40 min.
Tortownica silikonowa o średnicy 26 cm.




0 komentarze:

Publikowanie komentarza