Zdrowie i szczęście

środa, 19 marca 2014

Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą

Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą

Składniki:
  • 200 g białej fasoli
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 200 g boczku
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • kawałek selera
  • 2 małe cebule
  • kawałek pora
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • lubczyk
  • estragon
  • kminek
  • oliwa z oliwek
Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą.
Obrałam ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Warzywa pokroiłam. Do garnka nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek i dodałam cebulkę,por i boczek, a następnie lekko podsmażyłam. Dodałam fasolę, warzywa i dolałam wody. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, lubczyk, majeranek i estragon.
Wszystko gotowałam ok 1 godziny.
Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, zagotowałam i gotowe:)



0 komentarze:

Prześlij komentarz