Zdrowie i szczęście

środa, 12 marca 2014

Pasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą. Bez glutenu i bez jajek

Pasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą

Składniki:
  • 600 g królika
  • 150 g schabu
  • 200 g boczku (tłustego)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2 cebule
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
Królika, schab i boczek ugotowałam do miękkości. Osobno ugotowałam warzywa, czerwoną i zieloną soczewicę. Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam. Ugotowane mięso, warzywa, soczewicę czerwoną i zieloną dwa razy zmieliłam w maszynce.
Dodałam siemie lniane, przyprawy, zioła oraz olej. Całość wymieszałam i przełożyłam do foremki. Uklepałam masę, by nie było szczelinek w pasztecie i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika, 180°C na 50 minut. Z podanych składników zrobiłam aż 2 pasztety. Pasztet spokojnie można zamrozić:)
Muszę przyznać, że jest to mój najlepszy jak dotąd pasztet.



0 komentarze:

Prześlij komentarz