Składniki naleśniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanki mleka ryżowego
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki siemienia lnianego
Składniki na farsz:
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g kapusty kiszonej
- 6 dużych pieczarek
- 1 duża, czerwona cebula
- sól
- pieprz
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam za pomocą miksera. W zależności od tego czy ciasto jest zbyt gęste lub rzadkie, dodajemy mleko lub mąkę.
Patelnię z dodatkiem kilku kropel oleju rozgrzałam i za pomocą łyżki wazowej nalewałam ciasto. Kiedy naleśnik był lekko podrumieniony i lekko odchodził od patelni, przewróciłam go na drugą stronę, by obrumienić go z drugiej strony. Gotowe:)
Farsz:
Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam sól i ponownie wymieszałam.
Jeszcze ciepły farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik.
0 komentarze:
Prześlij komentarz