Zdrowie i szczęście

sobota, 1 lutego 2014

Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami

Naleśniki z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami

Składniki naleśniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Składniki na farsz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 duża, czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Naleśniki:
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam za pomocą miksera. W zależności od tego czy ciasto jest zbyt gęste lub rzadkie, dodajemy mleko lub mąkę.
Patelnię z dodatkiem kilku kropel oleju rozgrzałam i za pomocą łyżki wazowej nalewałam ciasto. Kiedy naleśnik był lekko podrumieniony i lekko odchodził od patelni, przewróciłam go na drugą stronę, by obrumienić go z drugiej strony. Gotowe:)

Farsz:
Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam sól i ponownie wymieszałam.
Jeszcze ciepły farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik.



0 komentarze:

Publikowanie komentarza