Zdrowie i szczęście

sobota, 1 lutego 2014

Kruche ciasto z kremem i czekoladą, bez glutenu, bez jajek i bez laktozy

Kruche ciasto z kremem i czekoladą

Składniki na kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła kokosowego BIO
  • 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki agawy
Składniki na czekoladę:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
  • 4 łyżki kakao
Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe (tylko gęsta część)
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki agawy
  • 2 łyżki agawy
Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy do przełożenia spodu
  • wiórki kokosowe do udekorowania ciasta

Kruchy spód:
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 25 minut.

Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam pod bieżącą wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki.

Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam

Kruchy spód wysmarowałam dżemem wiśniowym, bardzo cieniutko. Na dżem wyłożyłam krem. Na krem czekoladę. Ciasto udekorowałam wiórkami kokosowymi. Pierwszego dnia spód jest dość twardy. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia:)
Tortownica o średnicy 26 cm.




2 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie :) Pozdrowionka, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) to chyba moje najlepsze ciasto, jak dotąd:)

      Usuń