Zdrowie i szczęście

sobota, 15 lutego 2014

Jagielnik z wiśniami i czekoladą a'la sernik na kruchym spodzie :) wegański, bez glutenu

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą

Składniki na kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła kokosowego BIO
  • 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki agawy
Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2, 5 szklanki mleka roślinnego (dałam ryżowe)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka zmielonych wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżki agawy
  • szklanka rodzynek
  • wiśnie (ja dałam ze słoika)
Składniki na czekoladę:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
  • 4 łyżki kakao
Pozostałe składniki:
  • płatki migdałów do udekorowania
Kruchy spód:
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut.

Ciasto:
Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą i ugotowałam w mleku ryżowym, co jakiś  czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt gęsta lub przywiera, należy dodać mleka lub wody. Ugotowaną kaszę zmiksowałam na gładko za pomocą blendera. Rodzynki zalałam wrzątkiem, przepłukałam zimną wodą i odstawiłam. Wiśnie pokroiłam na połówki. Wanilię przecięłam wzdłuż nożem i wyskrobałam ziarenka. Wiórki kokosowe, za pomocą młynka zmieliłam na mąkę kokosową. Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z mąką kokosową i masłem kokosowym.
Masę jaglaną przełożyłam do miski, dodałam wymieszaną mąkę ziemniaczaną z mąka kokosową. Następnie dodałam rodzynki, wiśnie, agawę oraz wanilię. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki i przełożyłam na kruchy spód. Ponownie wstawiłam do piekarnika, temp. 180°C, 30 min. Jeśli ciasto u góry zacznie się rumienić, to znaczy że jest gotowe.

Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Czekoladę przełożyłam na upieczone ciasto, posypałam płatkami migdałów.
Po ostygnięciu wstawiłam do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.





Inspiracją na ciasto był przepis Pani Małgorzaty Kalemba-Drożdż na sernik jaglany.
http://pinkcake.blox.pl/2013/03/Sernik-bez-sera-jaglany-weganski.html



0 komentarze:

Prześlij komentarz