Zdrowie i szczęście

środa, 15 stycznia 2014

Tarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji bez glutenu, bez laktozy i bez cukru

Tarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji

Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła kokosowego BIO
  • 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy)
  • 2 łyżki śmietany ryżowej
  • 20 ml mleka ryżowego
  • miód/agawa
Pozostałe składniki:
  • 5-6 dużych jabłek
  • miód/agawa
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki jagód goji
Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Niewielką część ciasta, na kruszonkę odłożyłam do lodówki. Resztę ciasta wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C.
Ciasto włożyłam do piekarnika i piekłam ok. 10 min.
W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na duże kawałki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody, agawę, miód i dusiłam pod przykryciem ok 10 min. Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem, przepłukałam zimną wodą i dodałam do jabłek.
Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka.
Na wierzchu zrobiłam kruszonkę. Ciasto ponownie włożyłam do piekarnika i całość piekłam ok 40 min.









0 komentarze:

Publikowanie komentarza