Składniki:
- mielone mięso wieprzowe, 500 g
- 1 duża kapusta
- 1 duża cebula
- 1 woreczek ryżu
- naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- kminek
Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas zależy od wielkości kapusty. (moja była duża).
Ryż ugotowałam do miękkości. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę.
Mięso mielone wymieszałam z ryżem i cebulką, dodałam sól, pieprz i kminek. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście i ciasno zawinęłam.
Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze ok 2 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz