Zdrowie i szczęście

wtorek, 21 stycznia 2014

Proste ciasto bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

Proste i szybkie ciasto bezglutenowe

Składniki:
  • 1,5 szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • dżem wiśniowy 
Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, mleko, olej i dżem. Wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Mąkę kasztanową można zastąpić ryżową lub kokosową.
Piekarnik nagrzałam do 180°C, ciasto przelałam do formy silikonowej i wstawiłam do piekarnika na 50 min. (ciasto należy sprawdzać za pomocą patyczka).
Po upieczeniu ciasto pozostawiłam w piekarniku na ok 10 min. 





3 komentarze:

  1. Super Blog! Chciałabym wyróżnić go i zaprosić do zabawy Liebster Blog Award:

    http://zonazrownowazona.wordpress.com/2014/04/04/liebster-blog/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry. Chciałam zpytać ile dodać dżemu? słoik?

    OdpowiedzUsuń
  3. To wszystko zależy od rodzaju dżemu:) i ochoty na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń