Zdrowie i szczęście

niedziela, 24 listopada 2013

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Składniki na spód pizzy:
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli
Dodatki do pizzy:
  • sos pomidorowy
  • bazylia
  • oregano
  • szynka
  • cebula
  • czosnek ( ja dałam z zalewy suszonych pomidorów)
  • oliwki
  • suszone pomidory
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, tak by utworzyło gluta. Mąki wymieszałam z drożdżami i solą. Dodałam wodę, olej, ocet i siemie lniane. Następnie wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przygotowałam tortownicę i wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobiłam, po czym uformowałam spód do pizzy, pozostawiając nieco wyższe brzegi. Do rozgrzanego piekarnika do temp. 200ºC wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut.
W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Sos wymieszałam z ziołami, pokroiłam pomidory, szynkę oraz oliwki, delikatnie podsmażyłam cebulkę. (W przypadku dodatków można poszaleć). Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy.
Na sam spód wylałam sos pomidorowy przyprawiony bazylią i oregano. Następnie położyłam szynkę, podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i oliwki. Pizzę ponownie wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp 200ºC.





0 komentarze:

Publikowanie komentarza