Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasteczka bezglutenowe

Ciasteczka ryżowo-jaglane

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 3 łyżki miodu
Siemie lniane zalałam niewielką ilością wrzątku, tak by utworzyło tzw. gluta. Banana obrałam i rozgniotłam widelcem. Masło kokosowe podgrzałam.
Do miski wsypałam mąkę, płatki jaglane, proszek do pieczenia, dodałam banana, siemie lniane, masło kokosowe, mleko ryżowe i miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180ºC. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką nakładałam ciasto, formułując ciastka. Ciastka piekłam ok 20 min, przewracając je na drugą stronę po dziesięciu minutach.






0 komentarze:

Publikowanie komentarza