Zdrowie i szczęście

środa, 27 listopada 2013

Tort bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

Tort

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • pół szklanki oleju 
  • 4 łyżki agawy
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • 4 łyżki kakao
Składniki na krem:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe (tylko gęsta część)
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki agawy
  • 2 listki żelatyny
Składniki na czekoladę:
  • 10 daktyli
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
Ciasto udekorowałam blanszowanymi migdałami oraz płatkami migdałów.

Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i kasztanową. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta, z kakaem. 
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. U mnie część z kakaem tworzyła spód.
Drugą część, bez kakaa upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180°C.

Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Żelatynę odpowiednio przygotowałam (listki żelatyny należy rozpuścić w wodzie i gotować ok 5 minut). Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki, żelatynę oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki.

Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.

Na pierwszą część ciasta, z kakaem wyłożyłam schłodzony krem, następnie drugą część ciasta (bez kakaa),  czekoladę i dodatki (migdały). Udekorowałam ciacho i wstawiłam do lodówki.























6 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda :) Podziwiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i super smakuje:) pozdrawiam

      Usuń
  2. super :) ale te składniki.... :( pewnie ciężko to wszystko zdobyć :( czy masz jakieś sprawdzone sklepy? Jutro idę na test nietolerancji pokarmowej... tak się właśnie boję, czy mi jakiś gluten albo laktoza nie wyjdą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuje:) składniki wbrew pozorom nie są trudne do zdobycia. Ja kupuję składniki głownie w sklepach BIO, EKO..czasami zamawiam online ale coraz częściej te produkty pojawiają się w hipermarketach oraz sklepach osiedlowych. Mogę Ci polecić jakieś ciekawe miejsca, jeśli Cię interesuje Częstochowa lub Amsterdam bo tam właśnie najczęściej kupuje:) daj znać jakie wyniki testów. Pozdrawiam

      Usuń