Zdrowie i szczęście

wtorek, 8 października 2013

Zapiekanka z wołowiną, ziemniakami i cukinią

Zapiekanka z wołowiną, ziemniakami i cukinią

Składniki:
  • mielone mięso wołowe
  • 2 małe cukinie
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • 100 ml śmietany ryżowej
  • mały przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam na drobno i zeszkliłam na oliwie. Cukinie i por pokroiłam w plasterki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w talarki. Mięso doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem.
Do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego warstwowo ułożyłam warzywa, przekładając mięsem. W międzyczasie, w osobnym naczyniu wymieszałam śmietanę ryżową z przecierem pomidorowym i majerankiem, a następnie wylałam ją na warzywa.
Zapiekankę wstawiłam do piekarnika na jedną godzinę, 190°C.





0 komentarze:

Publikowanie komentarza