Zdrowie i szczęście

środa, 9 października 2013

Pasztet z królika, wieprzowiny i czerwonej soczewicy. Bez glutenu i bez jajek

Pasztet z królika, wieprzowiny i czerwonej soczewicy-bezglutenowy, bezjajeczny

Składniki:
  • 500 g królika
  • 200 g wieprzowiny
  • 200 g boczku (tłustego)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka estragonu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Królika ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli. W osobnym garnku ugotowałam soczewicę. W kolejnym garnku ugotowałam boczek i wieprzowinę z dodatkiem liścia laurowego. Ugotowane mięso zmieliłam w maszynce. Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam.
Ponownie zmieliłam mięso, soczewicę i warzywa. Dodałam siemie lniane, przyprawy, zioła oraz olej. Całość wymieszałam i przełożyłam do foremki. Uklepałam masę, by nie było szczelinek w pasztecie i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika, 180°C na 50 minut. Z podanych składników zrobiłam aż 2 pasztety. Pasztet spokojnie można zamrozić:)











0 komentarze:

Publikowanie komentarza