Składniki:
- 1 cukinia
- 5 ziemniaków
- 4 marchewki
- 1 cebula
- pół pora
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 100 ml śmietany ryżowej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 ml octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowałam naczynie żaroodporne. Składniki przełożyłam do naczynia w następującej kolejności:
oliwa, ziemniaki, marchewka, cebulka, por, czosnek, natka pietruszki i cukinia. W międzyczasie w osobnym pojemniku przygotowałam sos, wymieszałam śmietanę z octem, przyprawami i ziołami. Następnie sos przelałam do naczynia żaroodpornego, polewając warzywa.
Całość wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temp 180°C, na 1 godzinkę.
Dzisiaj mialam okazje sprobowac cukinie z warzywami prosto z piekarnika Moniki-super pyszne! Czekam na wiecej :) Marta
OdpowiedzUsuńMarta dziekuje za super komentarz:) zapraszam częściej:)
OdpowiedzUsuń