Zdrowie i szczęście

czwartek, 26 września 2013

Cukinia zapiekana z warzywami

Cukinia zapiekana z warzywami

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 5 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • pół pora
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 100 ml śmietany ryżowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Cukinię i por umyłam i również pokroiłam w plasterki. Natkę pietruszki pokroiłam na drobno.
Przygotowałam naczynie żaroodporne. Składniki przełożyłam do naczynia w następującej kolejności:
oliwa, ziemniaki, marchewka, cebulka, por, czosnek, natka pietruszki i cukinia. W międzyczasie w osobnym pojemniku przygotowałam sos, wymieszałam śmietanę z octem, przyprawami i ziołami. Następnie sos przelałam do naczynia żaroodpornego, polewając warzywa.
Całość wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temp 180°C, na 1 godzinkę.






2 komentarze:

  1. Dzisiaj mialam okazje sprobowac cukinie z warzywami prosto z piekarnika Moniki-super pyszne! Czekam na wiecej :) Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Marta dziekuje za super komentarz:) zapraszam częściej:)

    OdpowiedzUsuń