Zdrowie i szczęście

niedziela, 16 czerwca 2013

Risotto z warzywami, wegańskie

Risotto z warzywami

Składniki:
  • 4 małe cukinie
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 małe cebule
  • mały kawałek pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • pomidory w puszce BIO
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek
Cukinię obrałam (polecam ze skórką) i pokroiłam na kawałki ok 2-3 cm. Marchewkę i seler obrałam i pokroiłam w plasterki. Cebulkę i czosnek pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie, ok 5 min. Do cebulki i czosnku  dodałam marchewkę, seler, por, cukinie, przyprawy. Wszystko zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam ryż. Do uduszonych warzyw dodałam pomidory z puszki i całość dusiłam jeszcze ok 5 min.
Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC. Wymieszałam warzywa z ryżem i przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika na ok 30 min.





0 komentarze:

Publikowanie komentarza