Risotto z warzywami
Składniki:
- 4 małe cukinie
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 2 małe cebule
- mały kawałek pora
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- pomidory w puszce BIO
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 200 ml wody
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
Cukinię obrałam (polecam ze skórką) i pokroiłam na kawałki ok 2-3 cm. Marchewkę i seler obrałam i pokroiłam w plasterki. Cebulkę i czosnek pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie, ok 5 min. Do cebulki i czosnku dodałam marchewkę, seler, por, cukinie, przyprawy. Wszystko zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam ryż. Do uduszonych warzyw dodałam pomidory z puszki i całość dusiłam jeszcze ok 5 min.
Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC. Wymieszałam warzywa z ryżem i przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika na ok 30 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz