Zdrowie i szczęście

piątek, 14 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i migdałami. Bez glutenu, bez laktozy

Ciasto z rabarbarem i migdałami

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 puszka mleka kokosowego BIO
  • 1/4 szklanki oliwy
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • 4 jajka przepiórcze
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 2 szklanki rabarbaru
  • agawa/stevia/ miód do posłodzenia

Wszystkie mąki zmieszałam i dodałam do nich proszek do pieczenia (suche składniki). W osobnej misce zmiksowałam jajka, oliwę, mleko kokosowe i mleko ryżowe (mokre składniki).  Połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami i dosłodziłam agawą oraz stevią.
Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC i w międzyczasie obrałam i pokroiłam rabarbar na kawałki ok. 2 cm.. Rabarbar wymieszałam ze zmielonymi migdałami, dosłodziłam agawą i miodem.
Wylałam masę na ciasto do tortownicy. Włożyłam do piekarnika na 15 min. Następnie wyjęłam masę z piekarnika i nałożyłam na nią odpowiednio przygotowany rabarbar.
Całość włożyłam ponownie do piekarnika na ok 40 min.








0 komentarze:

Publikowanie komentarza