Zdrowie i szczęście

środa, 22 maja 2013

Pasztet z królika i wieprzowiny

Pasztet z królika z dodatkiem wieprzowiny

Składniki:
  • 500 g królika
  • 300 g wieprzowiny
  • 200 g boczku (tłustego)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka estragonu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Królika ugotowałam z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli. W osobnym garnku ugotowałam wieprzowinę z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw. W kolejnym garnku ugotowałam boczek z dodatkiem liścia laurowego (wodę z ugotowanego boczku wykorzystuje do żurku). Ugotowane mięso zmieliłam, dodałam boczek, warzywa oraz namoczony w wodzie z boczku chleb. Ponownie wszystko zmieliłam dodając siemię lniane, olej oraz przyprawy i zioła.
Całość przełożyłam do foremki, na wysokość 3/4 i uklepałam ciasto by nie było szczelinek w pasztecie.
Pasztet piekłam ok. 1h, 180°C
Pasztet najlepiej smakuje następnego dnia

image
image

0 komentarze:

Prześlij komentarz