Zdrowie i szczęście

środa, 22 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami

   Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami

Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 150 g masła kokosowego BIO
  • 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy)
  • 3 łyżki śmietany ryżowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Pozostałe składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 duże jabłka
  • syrop z agawy (opcjonalnie miód lub stevia)
  • bita śmietana ryżowa
  • płatki migdałów do posypania
Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Niewielką część na tzw. kruszonkę odłożyłam do lodówki. Resztę ciasta wyłożyłam na blachę, nakłułam widelcem w kilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C.
Ciasto piekłam ok. 25 min.
W międzyczasie obrany rabarbar i jabłka dusiłam z dodatkiem niewielkiej ilości wody oraz syropu z agawy, tak długo by owoce zmiękły.
Ubiłam bitą śmietanę.
Następnie uduszone owoce wyłożyłam na kruchy spód. Na owoce wyłożyłam bitą śmietanę. Wyjęłam z lodówki resztę ciasta, pokruszyłam ciasto na owoce. Na koniec ciasto posypałam płatkami z migdałów.
Całość włożyłam ponownie po piekarnika na ok. 20 min.
image

image
image
image

0 komentarze:

Publikowanie komentarza