Zdrowie i szczęście

środa, 22 maja 2013

Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 150 g masła kokosowego BIO
  • 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy)
  • 3 łyżki śmietany ryżowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Pozostałe składniki:
  • 5-6 dużych jabłek
  • syrop z agawy (opcjonalnie miód lub stevia)
  • płatki migdałów do posypania
  • rodzynki
Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Niewielką część na tzw. kruszonkę odłożyłam do lodówki. Resztę ciasta wyłożyłam na blachę, nakłułam widelcem w kilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C.
Ciasto piekłam ok. 25 min.
W międzyczasie obrane jabłka, pokroiłam na kawałki. Jabłka dusiłam z dodatkiem niewielkiej ilości wody oraz syropu z agawy, tak długo by owoce zmiękły. Do uduszonych jabłek dodałam sparzone rodzynki.
Następnie uduszone jabłka wyłożyłam na kruchy spód. Na jabłka pokruszyłam pozostałą część ciasta, zrobiłam tzw. kruszonkę
Całość włożyłam ponownie po piekarnika na ok. 20 min.

image

image

image

0 komentarze:

Publikowanie komentarza