Zdrowie i szczęście

środa, 22 maja 2013

Naleśniki z kurczakiem, kapustą i grzybami

Naleśniki z kurczakiem, kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka (ja dałam ryżowe)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju (ja dałam słonecznikowy)
Składniki na farsz:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g kapusty kiszonej
  • kilka grzybków ( można dać pieczarki)
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • oregano
  • bazylia
  • kminek
  • liść laurowy
  • czosnek mielony
Naleśniki:
Mąki oraz siemie lniane zmieszałam, dodałam mleko. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. W zależności od tego czy ciasto jest zbyt gęste lub rzadkie, dodajemy mleko lub mąkę.
Patelnię z dodatkiem kilku kropel oleju rozgrzewamy na kuchence.
Ciasto wlałam na rozgrzana patelnię, tak by zakryło całe dno. Kiedy naleśnik był lekko podrumieniony i lekko odchodził od patelni, przewróciłam go na drugą stronę, by obrumienić go z drugiej strony.

Farsz:
Kapustę z grzybami, z dodatkiem kminku i liścia laurowego dusiłam na wolnym ogniu przez ok. 20-30 min.
W osobnym garnku gotowałam kurczaka.
Ugotowane mięso oraz uduszoną kapustę z grzybami  dwa razy zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam przyprawy i wszystko razem wymieszałam.
Gorący farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik.

image

image

0 komentarze:

Publikowanie komentarza