Zdrowie i szczęście

środa, 22 maja 2013

Kruche ciasto z czekoladą (Mazurek)

Kruche ciasto z czekoladą
Składniki:

Kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 100 g masła kokosowego BIO
  • 3 łyżki śmietany ryżowej
  • 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
  • 2 łyżki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
Czekolada:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
  • 4 łyżki kakao
  • płatki migdałów do posypania
  • dżem pomarańczowy
  • orzechy włoskie
Kruchy spód:
Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C.
Ciasto piekłam ok. 25 min.
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam na wolnym ogniu, ok. 15 min., co jakiś czas mieszając.
Ugotowane daktyle zmiksowałam blenderem, dodałam kakao. Wszystko razem wymieszałam.
Czekoladę wylałam na spód ciasta. Dodałam dżem i udekorowałam płatkami oraz orzechami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po wstawieniu do lodówki.
image
image
image

0 komentarze:

Publikowanie komentarza