Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki ziaren dyni
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- estragon
W tym czasie obrałam cebulę i czosnek, a następnie pokroiłam je na drobno.
Odsączyłam ciecierzycę i zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera. Wodę z gotowania warto zostawić i ewentualne dodawać do ciecierzycy, aby pasta nie byłam zbyt gęsta.
Sos: Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam słonecznik oraz dynię. Wszystkie składniki mieszałam od czasu do czasu, by się ładnie zarumieniły, ale nie przypaliły. Na sam koniec dodałam przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki trzymałam na patelni zaledwie kilka minut.
Do zmiksowanej ciecierzycy dodałam odpowiednio przygotowany sos. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz