Zdrowie i szczęście

niedziela, 6 lipca 2014

Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią

Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren dyni 
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • estragon
Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min.
W tym czasie obrałam cebulę i czosnek, a następnie pokroiłam je na drobno.
Odsączyłam ciecierzycę i zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera. Wodę z gotowania warto zostawić i ewentualne dodawać do ciecierzycy, aby pasta nie byłam zbyt gęsta.

Sos: Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam słonecznik oraz dynię. Wszystkie składniki mieszałam od czasu do czasu, by się ładnie zarumieniły, ale nie przypaliły. Na sam koniec dodałam przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki trzymałam na patelni zaledwie kilka minut.
Do zmiksowanej ciecierzycy dodałam odpowiednio przygotowany sos. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.



0 komentarze:

Prześlij komentarz