Zdrowie i szczęście

niedziela, 30 marca 2014

Pyzy z mięsem. Bezglutenowe

Pyzy z mięsem

Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 4 cebule
  • 10-12 ziemniaków
  • mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam praski, więc użyłam tradycyjnego tłuczka do ugniecenia ziemniaków. Ugniecione ziemniaki podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam z powrotem ta jedną część ziemniaków i wszystko razem zagniotłam na ciasto. 
W międzyczasie obrałam i pokroiłam cebulkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy delikatnie podsmażyłam mięso z dwoma cebulkami. Do farszu dodałam sól, pieprz, majeranek i odstawiłam do wystudzenia. 
Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nakładałam farsz i formowałam kulki. Ta część wymaga cierpliwości ale naprawdę warto:)
W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam ok 10-ciu minut.
Pyzy okrasiłam podsmażoną cebulką ze smalcem.




7 komentarzy:

  1. muszę to zrobić!!! a bloga dodaję do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam pyzy z pani przepisu :)
    Są mniami palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baardzo sie cieszę, aż sama nabrałam ochoty żeby je zrobić:):) pozdrawiam

      Usuń
  3. Chodzą za mną takie kluchy. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka właśnie zrobiłam. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka właśnie zrobiłam. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń