Zdrowie i szczęście

piątek, 28 marca 2014

Placuszki bezglutenowe, wegańskie

Placuszki z jabłuszkiem i bananem

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 20 ml oleju + do smażenia
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 2 małe jabłka
  • 1 banan
Dodatkowo:
  • mus jabłkowo - gruszkowy z cynamonem
  • sos jabłkowy
Mąki zmieszałam w misce, dodałam olej, mleko i wymieszałam na dużych obrotach za pomocą miksera. Jabłka obrałam i starłam na dużych oczkach. Banana pokroiłam na cienkie plasterki. Do masy placuszkowej dodałam jabłka i banana, wymieszałam za pomocą łyżki. 
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyłam placuszki do zarumienienia z każdej strony.
Mój synek miał dziś wyjątkowo słodkie preferencje, dlatego dodatkowo na placuszkach wylądował mus oraz sos. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz