Zdrowie i szczęście

czwartek, 20 marca 2014

Ciasto ze śliwkami. Wegańskie i bezglutenowe

Ciasto śliwkowe

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • pół słoiczka dżemu 
Suszone śliwki zmiksowałam na gładko za pomocą blendera, (5-6 sztuk zostawiłam na pozniej). Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, dodałam zmiksowane śliwki, siemie lniane, wiórki kokosowe, olej i mleko. Na koniec dodałam dżem, by raczej dodał słodkości, niż smaku. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Dodatkowo wrzuciłam kilka pokrojonych śliwek, wymieszałam łyżką i przełożyłam do keksówki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać mleka. Ciasto piekłam 50 min, temp 180°C. 







0 komentarze:

Publikowanie komentarza