Zdrowie i szczęście

niedziela, 26 stycznia 2014

Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą

Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą

Składniki na spód pizzy:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli
Dodatki do pizzy:
  • sos pomidorowy
  • bazylia
  • oregano
  • cebula
  • czosnek 
  • oliwki (ja dałam tylko dwie:), specjalnie wedle życzenia mojego synka)
  • czerwona fasola ze słoika
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, tak by utworzyło gluta. Mąki wymieszałam z drożdżami i solą. Dodałam wodę, olej, ocet i siemie lniane. Następnie wyrobiłam ciasto i przełożyłam do tortownicy. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam masłem kokosowym. Piekarnik rozgrzałam do temp. 200ºC i wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut.
W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Pokroiłam cebulę i czosnek. Fasolkę przełożyłam na durszlak, aby odlać zalewę.  
Po 10 - ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy.
Na sam spód wylałam sos pomidorowy, przyprawiłam go bazylią i oregano. Następnie położyłam cebulkę, czosnek, fasolkę oraz oliwki. Pizzę ponownie polałam sosem pomidorowym i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 200ºC.






0 komentarze:

Publikowanie komentarza