Zdrowie i szczęście

wtorek, 12 listopada 2013

Ciasto czekoladowe bez glutenu, bez laktozy i bez jajek

Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 300 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • agawa
  • 1/2 szklanki oleju
  • dżem wiśniowy (opcjonalnie do przełożenia)
  • migdały (opcjonalnie) 
Składniki na polewę:
  • 10 daktyli
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 3 łyżki kakao
Ciasto: Mąki wymieszałam w misce, dodałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszałam mleko z olejem i agawą. Połączyłam zawartość obydwu misek za pomocą miksera. Następnie dodałam kakao, ponownie wymieszałam i przelałam do formy.
Piekarnik nagrzałam do 180°C, wstawiłam formę do piekarnika i piekłam (dość długo), 60 minut.
Myślę, że długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika (mój pozostawia wiele do życzenia;)), dlatego warto sprawdzać za pomocą patyczka, czy ciacho jest już upieczone.
Po upieczeniu pozostawiłam ciasto w piekarniku na ok 10 min. Następnie gdy już dobrze wystygło, przekroiłam ciacho i przełożyłam dżemem wiśniowym. Odpowiednio przygotowaną czekoladą polałam ciasto i udekorowałam migdałami.
Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem ok 15 min. Po ugotowaniu, dodałam kakao i zmiksowałam.





0 komentarze:

Publikowanie komentarza