Zdrowie i szczęście

sobota, 16 listopada 2013

Alergia w życiu codziennym

Kiedy ma się do czynienia z alergią pokarmową, życie nieco się zmienia... Kupowanie wyselekcjonowanego jedzenia, zmiana nawyków żywieniowych, sposób przygotowywania potraw, wychodzenie do restauracji, przedszkole, szkoła... Wszystkie te czynności dla większości osób wydają się banalne i bezproblemowe, pod względem kulinarnym oczywiście. Ale dla osób, które mają alergię pokarmową jest to nie lada wysiłek.
  • Produkty EKO, bezglutenowe, bez laktozy są przede wszystkim o wiele droższe. 
  • Dostępność produktów jest ograniczona. 
  • Przedszkola, szkoły nie są przygotowane na zastosowanie konkretnej diety.
  • Brak nam czasu na wyszukiwanie sklepów, przepisów, no i oczywiście na przygotowywanie potraw z uwzględnieniem alergenów.
  • Ciężko znaleźć restaurację, w której bez problemu można zamówić np. danie bezglutenowe, bez laktozy, bez soi, bez jajek no i do tego bez orzechów.
  • A do tego konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku!!!!
  • W przypadku dziecka z alergią pokarmową to ciągła obserwacja i super kontrola nad tym, co dziecko zamierza zjeść. 
U mojego synka reakcja po zjedzeniu alergenu następuje błyskawicznie. Pierwszym objawem są zmiany skórne, pojawiające się najczęściej na zgięciach dłoni, pod kolankami, na buzi, czyli egzema. Kolejnym objawem jest ból brzucha, biegunka. A ostatnio coraz częściej problemy oddechowe. Czasami nam się wydaje, że to tylko zmiany skórne, które szybko miną. Niestety jest to błędny tok myślenia. Alergia drażni również system nerwowy. Dochodzą do tego zaburzenia snu, nadpobudliwość, bóle głowy, a także zaburzenia zachowania. Nigdy nie należy bagatelizować żadnych objawów alergii, gdyż nie leczona alergia może prowadzić do astmy. 

0 komentarze:

Publikowanie komentarza