Zdrowie i szczęście

sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto z bananami i czekoladą bez laktozy

Ciasto z bananami i czekoladą bez laktozy

Składniki na ciasto:
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 10 daktyli
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 banany
Składniki na polewę:
  • 10 daktyli
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
Daktyle zmiksowałam na gładką masę z niewielką ilością mleka, po czym przełożyłam do miski. Dodałam mąki,  olej kokosowy, mleko ryżowe, olej słonecznikowy oraz miód. Wszystkie składniki wymieszałam. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać więcej mleka. Ciasto przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 minut, temp. 180 °C.
W międzyczasie obrałam i pokroiłam banany w plasterki. Pokrojone banany przełożyłam na ciasto i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 min.
Polewa:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.







2 komentarze: