Antosiowe Muffinki:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 dojrzałe banany
- 10 suszonych daktyli
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 150 ml. oleju (ja dałam słonecznikowy)
- Stevia (ja dałam ok. 7 łyżeczek)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szklanki rodzynek
- 3 kostki ciemnej czekolady deserowej BIO
- zmielone migdały
- wiórki kokosowe
- dżem/czekolada/miód/bita śmietana/owocowy syrop (do ozdobienia muffinek)
Daktyle zalałam gorącą wodą i odstawiłam na kilka minut, a następnie
zmiksowałam. W tym czasie zmiksowałam również banany. Osobno wymieszałam
suche i mokre składniki. Następnie połączyłam i przełożyłam do
specjalnych foremek ( oczywiście wersje klasyczną również polecam:))
Tutaj jak zwykle poniosła mnie fantazja i preferencje rodzinne:) do
połowy ciasta dodałam kakao oraz pokruszoną czekoladę. Dla bardziej
wymagających dodałam na spód foremki zmielone migdały lub wiórki
kokosowe. Muffinki ozdobiłam za pomocą specjalnej pompki, wypełnionej
dżemem czereśniowym oraz syropem jabłkowo-gruszkowym.
Piekłam ok 30 min. 180°C
0 komentarze:
Prześlij komentarz