Zdrowie i szczęście

środa, 4 grudnia 2013

Bezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami

Bezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami

Składniki na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
Składniki na farsz:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • mały por
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Naleśniki: 
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam w misce za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju usmażyłam cienkie naleśniki.

Farsz:
Soczewicę ugotowałam w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Cebulkę z porem podsmażyłam na patelni. Piersi z kurczaka ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Pomidory pokroiłam na małe kawałki. Ugotowane mięso zmieliłam w maszynce i przełożyłam do miski. Dodałam ugotowaną soczewicę, cebulkę z porem, pomidory, przyprawy i zioła wymieszałam w misce. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. 
Na każdy naleśnik nałożyłam niewielką ilość farszu, zwinęłam w rulonik i podałam do stołu:) smacznego:)






0 komentarze:

Publikowanie komentarza