Zdrowie i szczęście

sobota, 5 października 2013

Ciasto marchewkowe bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:
  • 5 marchewek
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki jagód goji
  • miód
  • agawa
Składniki na krem:
  • śmietana ryżowa do deserów (300 ml)
  • 4 listki żelatyny BIO
  • agawa
  • orzechy włoskie do dekoracji
Ciasto: Marchewkę obrałam i starłam na dużych oczkach. Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem. Płatki jaglane zmieliłam na pył. Siemie lniane również zalałam wrzątkiem, by utworzyły gluta:)
Marchewkę wymieszałam z rodzynkami i jagodami goji.
Do miski wsypałam składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz zmielone płatki jaglane. Wszystko wymieszałam łyżką.
Do drugiej miski wlałam składniki mokre: mleko, oliwę, miód i agawę. Składniki wymieszałam mikserem.
Następnie połączyłam składniki suche i składniki mokre za pomocą miksera. Dodałam odpowiednio przygotowaną marchewkę i ponownie wymieszałam składniki ale już za pomocą łyżki. Ciasto przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Tortownicę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika, temp 180º C, na 50 minut.
(Gdy ciasto jest zbyt gęste, należy dolać oliwy lub mleka.)

Krem: W międzyczasie przygotowałam "krem". Śmietanę ryżową zmiksowałam z agawą, tak by się utworzyła bita śmietana. Dodałam 4 listki żelatyny, które wcześniej rozpuściłam we wrzątku. Gdy ciasto ostygło wylałam śmietanę na ciasto i wstawiłam na całą noc do lodówki.
Ciasto udekorowałam orzechami włoskimi.




0 komentarze:

Publikowanie komentarza