Zdrowie i szczęście

niedziela, 26 maja 2013

Kruche ciasto z czekoladą - moja nowa wariacja:)

                                  Kruche ciasto z czekoladą dla zakochanych i nie tylko:)

Składniki:

Kruchy spód:

  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 100 g masła kokosowego BIO
  • 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Czekolada:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
  • 4 łyżki kakao
  • maliny do dekoracji
Kruchy spód:

Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C.
Ciasto piekłam ok. 25 min.

Czekolada:

Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam na wolnym ogniu, ok. 15 min., co jakiś czas mieszając.
Ugotowane daktyle zmiksowałam blenderem, dodałam kakao. Wszystko razem wymieszałam.
Czekoladę wylałam na spód ciasta. Udekorowałam malinkami:).
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po wstawieniu do lodówki.



0 komentarze:

Publikowanie komentarza