Składniki:
Kruchy spód:
- pół szklanki mąki jaglanej
- pół szklanki mąki kasztanowej
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki gryczanej
- 100 g masła kokosowego BIO
- 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 200 g daktyli bez pestek
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
- 4 łyżki kakao
- maliny do dekoracji
Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C.
Ciasto piekłam ok. 25 min.
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam na wolnym ogniu, ok. 15 min., co jakiś czas mieszając.
Ugotowane daktyle zmiksowałam blenderem, dodałam kakao. Wszystko razem wymieszałam.
Czekoladę wylałam na spód ciasta. Udekorowałam malinkami:).
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po wstawieniu do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz