Składniki na kruche ciasto:
Składniki na część jaglaną:
Dodatkowo:
Kruche ciasto
Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy dodać mąki.
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 100 ml oleju słonecznikowego
- agawa
Składniki na część jaglaną:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 1 jajko
- sok z jednej pomarańczy
- 1 pomarańcza
- kawałek skórki z pomarańczy
- rodzynki
- agawa (miód/ksylitol)
Składniki na część makową:
- 250 g maku
- 10 daktyli
- 1 jajko
- rodzynki
Polewa czekoladowa:
- 10 daktyli bez pestek
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- płatki kokosowe
- polewa truskawkowa
Kruche ciasto
Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy dodać mąki.
W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni).
Część jaglana
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką.
Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 minut, temp. 180°C.
Część makowa
Mak i daktyle zalałam wodą i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. (w razie potrzeby dolewamy wody). Następnie 3 razy zmieliłam masę makową w maszynce do mięsa. Dodałam rodzynki, jajko i wymieszałam masę za pomocą łyżki.
Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i wstawiłam ponownie do piekarnika na 20 minut, temp. 180°C.
Polewa
Część jaglana
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką.
Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 minut, temp. 180°C.
Część makowa
Mak i daktyle zalałam wodą i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. (w razie potrzeby dolewamy wody). Następnie 3 razy zmieliłam masę makową w maszynce do mięsa. Dodałam rodzynki, jajko i wymieszałam masę za pomocą łyżki.
Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i wstawiłam ponownie do piekarnika na 20 minut, temp. 180°C.
Polewa
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:)
Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki.
Ciasto ozdobiłam płatkami kokosowymi oraz na prośbę mojego synka polewą truskawkową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz