Zdrowie i szczęście

niedziela, 24 stycznia 2016

Fenkuł z miodem w roli głównej, a do tego pierś z indyka

Fenkuł - koper włoski

Składniki:
  • 1 koper 
  • 250 g piersi z indyka
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • kurkuma
  • kminek
  • sól
Koper pokroiłam na 8 części. Piersi z indyka w plasterki. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam piersi (na środku), a następnie pokrojony fenkuł (dookoła piersi). Tak naprawdę nie ma to znaczenia, to tylko kwestia wizualna :)
Na każdy kawałek kopru położyłam pół łyżeczki miodu. Do całości dodałam kminek, kurkumę, sól i polałam delikatnie oliwą. 
Naczynie wstawiłam do piekarnika na 40 minut, 180 stopni. 
Gwarantuję wspaniały, bardzo oryginalny smak :)




2 komentarze:

  1. Zdecydowanie zbyt rzadko przyrządzam fenkuł, może jak teraz o nim mi przypomniałaś, to coś z niego zrobię.

    OdpowiedzUsuń